Начин на приготвяне
За супата:
Тиква, около килограм, почистваме от семките и режем на парчета. Поставяме в тава.
Овкусяваме със сол, прясно смлян черен пипер, пресен розмарин, скилидки чесън и зехтин. Обръщаме парчетата с кората нагоре и печем на 170 °C за 50-60 минути.
В тенджера загряваме олио и запържваме 1 глава ситно нарязан лук. Добавяме подправки: куркума, къри, карамфил и индийско орехче.
Прибавяме 800 мл зеленчуков бульон, 200 мл кокосово мляко, 100 мл сметана (за готвене), печената тиква (на която сме отстранили кората) и скилидките чесън от тавата. Варим 10 минути и пасираме.
За скаридите:
Почистваме от люспите, като се стараем да запазим опашките. Овкусяваме със сол и черен пипер. Топим в разбито яйце и след това в кокосови стърготини. Пържим на средна температура в масло.
Сервираме супата от тиква в купа. По средата поставяме крутони. Отгоре декорираме с цветя от морков, лилав картоф, кълнове и семки.
Скаридите набождаме на коктейлна пръчица и я поставяме в единия край на купата.
Поднасяме кремсупата от печена тиква и скариди в кокос.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа по рецепта на Veronika Ivanova.