Начин на приготвяне
Обелете скаридите, като запазите 4 от тях цели.
Загрейте зехтина (може да ползвате и обикновено слънчогледово олио) и запържете обелките и главичките докато пуснат всичкия си аромат. Притискайте с лъжица, за да паднат всички сокове от главите.
Прецедете ароматизираното олио и го върнете обратно на котлона. В него сложете предварително нарязания лук и оставете да се готви на среден огън, докато вие през това време подготвите другите зеленчуци.
Нарежете картофите, тиквата и моркова на кубчета и ги сложете при вече омекналия и полуготов лук, заедно със две-три щипки сол. Гответе 3-4 минути и добавете доматеното пюре. Ароматът, който ще ви обгърне, е чудесен!
След още една минута налейте брендито и бъркайте, докато алкохолът се изпари.
Сложете 1 литър вода и оставете супата да ври 20 минути до пълната готовност на зеленчуците, след което пуснете вътре обелените скариди и черен пипер на вкус, след минута-две отстранете от огъня. По време на варенето може да си добавите водичка, ако е нужно.
Пасирайте до гладка и нежна текстура и се заемете с декорацията.
Набавете си дървени клечки, малко по-дълги от скаридите, с които разполагате. Промушвайте откъм главата до опашката, надлъжно всяка от тях, които сте заделили необелени.
Загрейте тиган на силен огън с няколко капки зехтин и едра сол и запечете за кратко от всяка страна скаридите (зависи от големината им, но около минутка за всяка страна са напълно достатъчни).
Сервирайте тиквената супа, като в средата на чинията на всяка порция поставяте по една скарида. Украсете с малко пресен, много ситно накълцан магданоз.
Кремсупата от тиква и скариди е готова.