Gotvach.bg»Рецепти»Сандвичи»Бургери»Мексикански бургер с чипс от батат

Мексикански бургер с чипс от батат

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
1752k9788545
Мексикански бургер с чипс от батат
Снимка: Evgenia
2 / 3
28/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
2
"Колкото време е нужно, толкова отделете за приготвянето на този бургер с чипс от батат, всяка минута си заслужава"

Необходими Продукти

  • За питките
  • бяло брашно - 200 г
  • царевично брашно - 30 г
  • мая - 7 г суха
  • вода - 130 мл топла
  • сол - 1/2 ч.л.
  • кафява захар - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • жълтъци - 1 бр.
  • сусам - за поръсване
  • телешки бургер - 300 г готов
  • кориандър
  • черен пипер
  • пушен червен пипер
  • кимион
  • доматен чили сос
  • чедър - два слайса
  • олио - за пържене
  • За гуакамолето
  • авокадо - 1/2 бр.
  • домати - 1/2 малък
  • сок от лимон - 1 ч.л.
  • чесън - на прах
  • червен лук - резен
  • бял пипер
  • лют пипер
  • зехтин - 1 с.л.
  • сол
  • За гарнитура
  • зелеви листа - пресни
  • домати - 1 бр.
  • млечен сос
  • барбекю сос
  • червен лук - 1 глава
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За питките омесваме тесто, като в съда на хлебопекарната добавяме топлата вода. В единия край слагаме солта, а в другия захарта и олиото.

Изсипваме брашната, правим в тях кладенче и добавяме маята. Задължително грамажът се мери на електронна везна. Включваме на програма за месене на тесто.

После оформяме питки, оставяме ги за час на топло да втасват, намазваме ги отгоре с жълтък и поръсваме със сусам. Печем в предварително загрята фурна до 180 градуса за 20-30 минути.

Изпичаме телешките бургери в олио на тиган. От авокадото, домата, лимоновия сок, зехтина, белия пипер, лютия червен пипер, червения лук, солта, чесъна на прах приготвяме гуакамоле като ги пасираме в чопър.

Разрязваме питките на две, като потапяме всяка половинка в мазнината от тигана, в който сме изпекли бургерите.

После намазваме с доматен чили сос, нареждаме зелеви листа, поставяме телешки бургер (подправен допълнително с кимион, кориандър, черен пипер, пушен червен пипер), а върху бургера чедъра, докато е още топло месото.

Червения лук нарязваме на шайби и го запичаме със зехтин, малко сол и кафява захар във фурничка и го поставяме върху чедъра.

Продължаваме с пласт гуакамоле, следва барбекю сос и млечен сос (2 с.л. разбито кисело мляко със зехтин, сол и сух чесън). Поднасяме с чипс от батат.

Да ви е сладко с мексиканския бургер с чипс от батат!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: