Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Бобена салата»Салатен шарен боб с праз

Салатен шарен боб с праз

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6964k2k9
Салатен шарен боб с праз
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8
"Салатен шарен боб с праз - любимо ястие в нашата кухня"

Необходими Продукти

  • шарен боб - 500 г салатен
  • праз - 3 бр. стръка
  • червен пипер - 3 с.л.
  • сода - 3 щипки
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този салатен шарен боб с праз бобът се измива много добре и се слага в купа с капак.

Залива се със студена вода и се оставя да се накисне 24 ч.

След като бобът се е накиснал, водата се излива и бобът се измива.

Слага се в тенджера и се залива със студена вода.

Вари се на тих огън, като след като заври, водата се изхвърля и се налива нова студена вода. Изхвърля се три пъти водата след като заври, като бобът се вари в четвъртата вода.

След като четвъртата вода заври, се прибавя содата и се разбърква.

Бобът се вари до пълна готовност, след което се изважда от тенджерата и се слага в гевгир, за да се отцеди.

Празът се почиства и измива много добре.

Нарязва се на ситно и се изсипва в тиган.

В тигана се прибавя олиото, изцеденият боб, червеният пипер и солта.

Запържва се бобената салата при продължително бъркане 20 мин, след което се оставя да изстине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: