Начин на приготвяне
Посолете хека и заделете.
Обелете крушата, нарежете на парчета и сложете в купа с малко вода. Затворете със стреч фолио. Направете две дупки и сложете в микровълновата за 3-4 минути. Извадете и без да отваряте, оставете да изстине.
Обелете картофите и лука. Измийте и нарежете. Картофите на колелца, а лука на полумесеци.
Застелете тавата на фурната с хартия за печене. Подредете половината картофи, като леко ги застъпвате в единия край в кръг. Поставете лука отгоре. Поръсете със сол и черен пипер.
Полейте с малко зехтин и печете в загрята фурна на 190 градуса за около 20 -30 минути.
Отцедете крушата и пасирайте заедно с майонезата с помощта на пасатор. Извадете тавичката и сложете рибата върху лука. Намажете с майонезата и върнете във фурната.
Печете до готовност на рибата. Извадете печената риба, поставете в подходяща чиния и поръсете с шамфъстък преди да сервирате.
Мерлузата за специални поводи е много вкусна.