Начин на приготвяне
Изадете граха предварително да се отпусне.
Свинското с картофите, морковите и лука се нарязват на кубчета.
Свинското месо се запържва отделно в сгорещено олио. Като се позапържи, се налива малко вода, покрива се и се оставя да се свари почти изцяло.
В сгорещено олио се запържват лукът, морковите и картофите. След това се прибавят подправките и се разбърква добре.
Изсипват се доматите, прибавя се захарта и сол на вкус. Сипете граха и се налива ½ - 1 ч.ч. вода.
Ако ще се ползват соеви хапки, се накисват в гореща вода.
По желание, преди да се налее водата, може да се добави например малко кимион и млян кориандър.
В тава или гювеч се изсипват зеленчуците.
При тях се добавя готовото свинско месо или накиснатите соеви хапки.
Покрива се тавата с фолио или се похлупва гювечът със свинско с грах и се слага в студена фурна.
Готви се на максимална температура до готовност на всички продукти.
Накрая се оставя около 15 минути без похлупак, за да се запече грахът с картофи и свинско на фурна.