Щрудел с мак

LenkaLenka
Мастър Шеф
5451432k
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Щрудел с мак5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Ако не сте опитвали щрудел с маково семе, сега е подходящият момент !"

Необходими Продукти

  • брашно - 900 г
  • прясна мая - 42 грама
  • кафява захар - 150 г
  • прясно мляко - 400 мл, хладко
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • олио - 100 мл
  • заквасена сметана - 100 г, пълномаслена
  • ванилова захар - 10 г
  • жълтъци - 2 бр.
  • сол - 8 г
  • Пълнеж с мак
  • мак - 700 г, смлян, син
  • захар - 350 г
  • грис - 100 г
  • прясно мляко - 700 мл
  • масло - 100 г за намазване
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете захарта, 200 г брашно, маята и хладкото мляко, след което оставете за 10-15 минути.

Добавете олиото, лимоновата кора, заквасената сметана, жълтъците и ваниловата захар. Разбъркайте всичко добре.

В друга купа смесете останалите 700 г брашно и солта. Добавете половината от брашното в първата купа и разбъркайте добре. Като се смеси добре, добавете и другата половина. Важно е тестото да е малко лепкаво, не добавяйте повече брашно.

Оставете тестото да престои половин час. След изтичане на времето замесете тестото и го оставете да престои следващия час.

През това време пригответе пълнежа от маково семе. Към смления син мак добавете гриса и захарта, разбъркайте и залейте с горещо мляко. Оставете настрана да се охлади за 20 минути.

През това време замесете тестото и го разделете на 4 равни части. Разточете на кора с размери 35 х 30 см.

Намажете с 1/4 от пълнежа, така че да не остане пълнеж отгоре на няколко сантиметра от края на тестото. Увийте като палачинка.

Покрива се с кърпа и се оставя за половин час да втаса. Поставя се в студена фурна и се загрява на 175 градуса. Печете за около 50 минути.

Печете половин час от момента, в който сте го поставили във фурната, след което го сложете върху хартията за печене и продължете да печете около 20 минути на същата температура.

Намажете горещия щрудел с разтопено масло.

Щруделът с мак е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: