Начин на приготвяне
За тази рецепта за заешки кюфтета първо трябва да мариноваме заешкото месо. Отстранете костите от месото.
В дълбока купа сложете ябълковия оцет, зехтина и почистения едро нарязан чесън. Разбъркайте. Сложете месото в марината и го намажете, така че целите парчета да са в марината. Покрийте съда с месото с прозрачно фолио и го приберете в хладилник да престои една нощ.
На следващия ден пригответе месомелачка, след което смелете месото от заешките бутчета два пъти на месомелачка. Оставяме месото в едната купа, а в другата слагаме хляба и заливаме с млякото и изчакваме да престои малко, докато млякото се поеме от хляба. Комбинирайте мляното заешко месо и накиснатия хляб.
Обелете картофите и ги сложете във вряща вода за десет минути. След десетина минути извадете картофите от водата и изчакайте да изстинат, когато картофите се охладят, ги комбинирайте с месото и хляба.
Нарежете бекона и го комбинирайте с останалите съставки и месото от заек. Обелете и нарежете на ситно лука и чесъна, след което добавете към останалите съставки. Нарежете магданоза и добавете към месото. Още веднъж смелете цялата смес в машина за кайма.
Разбийте яйцата и добавете към каймата, след което добавете настърганата лимонова кора, сол, черен пипер и бахар. От месото се оформят кюфтета, след което се овалват в галета и се оставят да престоят около петнадесет минути. Добавете мазнината в тигана и запържете всяко кюфте от всички страни.
В останалата мазнина запържете лука и настъргания морков, след това добавете червеното вино и гответе, докато водата се изпари, след това добавете доматения сос, добавете кюфтенцата, нарязани тиквички, дафинов лист, черен пипер, сол и чили. Гответе около двадесет минути.
Сложете кафяв ориз във вода да се свари.
Сервирайте ориза в чиния и залейте кюфтенцата със соса.
Приятен апетит със заешките кюфтета в сос!