Начин на приготвяне
Млякото се затопля и се смесва с водата (също затоплена) добавя се захарта, маята и 2 с.л. брашно, разбърква се хубаво и се оставя около 10 мин.
В друга купа се разбиват яйцата и киселото мляко, след това се добавя и сместа с маята и отново се разбърква.
След това постепенно се добавя пресятото брашно (със солта) до получаване на меко тесто (първо бъркам с бъркалка, като започне да се сгъстява започвам с дървена лъжица и след това с ръка.
Оставя се около 10 мин. намазано с олио в купа на топло (може и във фурната на 50 градуса).
След това готовото тесто за памук погача оформяте по ваш вкус, намазва се с яйцата и прясното мляко. Може да се направи питка с розички или погача с цветя.
Пече се оформената погача на 180-200 градуса за около 35-40 мин. послените 10 мин може да се покрие с алуминиево фолио.