Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Тесто»Тесто за памук погача

Тесто за памук погача

LoraLora
Новак
13
Тесто за памук погача
Снимка: Анонимен
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
1
"Ето как и вие да направите тесто за една разкошна памук погача"

Необходими Продукти

  • брашно - 1.5 кг
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 300 мл.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • вода - 200 мл.
  • мая - 1 куб.
  • захар - 1 1/2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • За намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се затопля и се смесва с водата (също затоплена) добавя се захарта, маята и 2 с.л. брашно, разбърква се хубаво и се оставя около 10 мин.

В друга купа се разбиват яйцата и киселото мляко, след това се добавя и сместа с маята и отново се разбърква.

След това постепенно се добавя пресятото брашно (със солта) до получаване на меко тесто (първо бъркам с бъркалка, като започне да се сгъстява започвам с дървена лъжица и след това с ръка.

Оставя се около 10 мин. намазано с олио в купа на топло (може и във фурната на 50 градуса).

След това готовото тесто за памук погача оформяте по ваш вкус, намазва се с яйцата и прясното мляко. Може да се направи питка с розички или погача с цветя.

Пече се оформената погача на 180-200 градуса за около 35-40 мин. послените 10 мин може да се покрие с алуминиево фолио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: