Начин на приготвяне
В топла вода сипете сухата мая, захарта и 2 с.л. брашно. Разбъркайте на кашичка, оставете да бухне.
Отделете един жълтък за намазване отгоре, смесете го с 1 с.л. олио, 1 с.л. прясно мляко и разбъркайте добре. С останалите продукти замесете меко тесто, да не лепне и покрито с фолио, оставете да втаса, докато удвои обема си.
Отделете 1/3 тесто и го разточете на правоъгълник. Намажете с меко масло, поръсете с натрошено сирене и навивате на руло. Нарежете на пънчета и наредете едно в средата, а другото край него.
Голямата част разточете на кръгла кора, нарежете на триъгълници. В широката част сложете част от натрошеното сирене и навивате на кифлички.
Наредете до стените на тавата и оставете коледната питка да почине 20 минути на топло. Намажете с разбит жълтък с олио и прясно мляко. Намажете с четка и поръсете семена.
Печете пухкавата питка в загрята фурна 180 градуса до суха клечка. Извадете, намажете с масло и оставете за кратко, покрита с кърпа да омекне.
Охладената се декорира с изрязани листенца, топчета и звезди фондан.
Поднесете коледната пита с украса от фондан на Коледната трапеза.