Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Бял боб в гърне с гъби

Бял боб в гърне с гъби

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Бял боб в гърне с гъби
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
27/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8
"Получава се чудесна гозба от бял боб в гърне с гъби!"

Необходими Продукти

  • боб - 400 г Бял
  • гъби - 200 г
  • моркови - 50 г
  • лук - 2 бр. глави
  • олио - 100 мл
  • червен пипер - 1 с.л.
  • джоджен - 1 ч.л. сух
  • магданоз - 1/4 връзка
  • сода - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива и се слага в студена вода в купа. Оставя се да се накисне 12 ч.

След като се накисне, водата се излива и бобът се слага в тенджера със студена вода.

Слага се да заври, като след завиране водата, се изхвърля и се залива отново със студена вода.

След завиране отново водата се изхвърля, като бобът се оставя да ври в четвъртата вода.

След като заври в четвъртата вода, се прибавя содата. Вари се 20 мин.

Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.

Лукът се изсипва на дъното на гърнето, в което ще ври.

Морковите се измиват, обелват и нарязват на ситно.

Прибавят се към лука.

В гърнето се прибавя 1 л студена вода, след което се изсипва бобът с водата, в която е врял.

Не трябва бобът да се изсипва в гърнето, т.к. е горещ и гърнето може да се спука.

Гъбите се измиват, почистват от пънчетата и се нарязват на дребно.

Прибавят се към боба в гърне.

В гърнето се прибавя червеният пипер, джодженът, солта и олиото.

Гърнето се слага във фурната с капак и се пече 120 мин. - първоначално 20 мин. на 150 градуса, след това на 220 градуса.

След като бобът на фурна е готов, се прибавя измитият и нарязан на ситно магданоз.

Получава се чудесна гозба от бял боб в гърне с гъби!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: