Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Гювеч»Бял боб в гърне със свинско

Бял боб в гърне със свинско

Карина ЖековаКарина Жекова
Помощник Готвач
1131k5811
Бял боб в гърне със свинско
Снимка: Анонимен
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
160 мин.
Общо
175 мин.
Порции
6
"И пред най-изтънченото френско блюдо ще предпочетем този ароматен и много любим бял боб със свинско в гърне"

Необходими Продукти

  • бял боб - 400 - 500 г
  • свинско месо - 400 г
  • чубрица
  • джоджен
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер
  • олио
  • брашно - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Боба слагаме в тенджера с вода, два пъти завира и му се хвърля водата. После го прехвърлям в глинен гювеч.

В същата тенджера, в която е бил бобът, подсушавам и слагам повечко олио. Загрявам на котлона и добавям нарязаното на хапки месо. Бъркам, за да побелее месото от всички страни. Тогава добавям чубрица, черен пипер, накрая и червен пипер - около 2-3 ч.л. Когато пиперът се позапържи, оттеглям от огъня и добавям в гювеча.

В него слагам джоджен - може пресен, може и сушен, но добре стрит, сол на вкус и още олио, ако е необходимо (ако месото не е мазно). Обърквам хубаво. В тенджерата, където е било месото, добавям вода, а нея слагам в гювеча. Пълним с вода три пръста над боба.

Слагаме в студена фурна, включваме на 180 градуса с вентилатор и печем за два-два часа и половина.

Към края на печенето проверяваме гъстотата, по желание може да си направим кашичка, за да стане по-гъсто.

Вадим два черпака от соса и охлаждаме. Към него добавяме 2 с.л. брашно и разбъркваме с вилица. Връщаме сместа при постоянно бъркане в гювеча и печем още 5-10 минути.

Ястието поднасяме топло с подходяща салата, туршия или люти чушки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка: