Начин на приготвяне
Боба слагаме в тенджера с вода, два пъти завира и му се хвърля водата. После го прехвърлям в глинен гювеч.
В същата тенджера, в която е бил бобът, подсушавам и слагам повечко олио. Загрявам на котлона и добавям нарязаното на хапки месо. Бъркам, за да побелее месото от всички страни. Тогава добавям чубрица, черен пипер, накрая и червен пипер - около 2-3 ч.л. Когато пиперът се позапържи, оттеглям от огъня и добавям в гювеча.
В него слагам джоджен - може пресен, може и сушен, но добре стрит, сол на вкус и още олио, ако е необходимо (ако месото не е мазно). Обърквам хубаво. В тенджерата, където е било месото, добавям вода, а нея слагам в гювеча. Пълним с вода три пръста над боба.
Слагаме в студена фурна, включваме на 180 градуса с вентилатор и печем за два-два часа и половина.
Към края на печенето проверяваме гъстотата, по желание може да си направим кашичка, за да стане по-гъсто.
Вадим два черпака от соса и охлаждаме. Към него добавяме 2 с.л. брашно и разбъркваме с вилица. Връщаме сместа при постоянно бъркане в гювеча и печем още 5-10 минути.
Ястието поднасяме топло с подходяща салата, туршия или люти чушки.