Начин на приготвяне
Това е чудесен начин да консумирате останалото картофено пюре, но ако желаете, можете да го приготвите и специално за тези домашни кифлички.
Загрейте млякото да бъде леко топло.
Разбийте маята в специална купа с лъжица захар, половината количество от млякото и лъжица брашно. Оставете за няколко минути, докато сместа в купата започне да се увеличава.
Разбийте охладеното картофено пюре с останалото мляко, добавете едно яйце, олио сол и останалата мая. Когато сместа се оеднакви, добавете брашно и замесете тесто. Тестото не трябва да е твърдо - напротив, необходимо е да се замеси меко тесто. Оставете на топло да втаса.
Втасалото тесто се омесва още веднъж и се разточва с точилка, така че да е с дебелина около 1 см. Разтегнете го по начина, по който обикновено разточвате за кифлички. Можете да го разделите на топки, които ще разтегнете под формата на кръг и ще разрежете на 8 части, а може и да е под формата на правоъгълник, така че да нарежете триъгълници.
Напълнете всеки триъгълник и подредете върху тава за печене.
Оставете да втаса за около 15 минути и намажете с разбито яйце, към което е добавена лъжица прясно мляко.
Поръсете солените кифлички със сусам (ако са пълни със сладко, не поръсвайте) и печете около 20 минути.
Вкусни са и без пълнеж, само поръсени със сусам, а сръбските кифлички с картофено пюре остават меки и на следващия ден.
Приятно!