Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Сръбски кифлички с картофено пюре

Сръбски кифлички с картофено пюре

Korisnik#308162Korisnik#308162
Готвач
7436421
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Сръбски кифлички с картофено пюре
Снимка: Korisnik#308162
1 / 2
28/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Топла чаша чай, или пък чаша айрян. Кой, както ги предпочита ="

Необходими Продукти

  • картофено пюре - 300 г
  • мляко - 200 мл
  • брашно - 450 г
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 40 мл
  • мая - 1 плик суха или 1 пакет прясна мая
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • За пълнежа
  • сирене - на вкус
  • сладко - на вкус
  • крем - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е чудесен начин да консумирате останалото картофено пюре, но ако желаете, можете да го приготвите и специално за тези домашни кифлички.

Загрейте млякото да бъде леко топло.

Разбийте маята в специална купа с лъжица захар, половината количество от млякото и лъжица брашно. Оставете за няколко минути, докато сместа в купата започне да се увеличава.

Разбийте охладеното картофено пюре с останалото мляко, добавете едно яйце, олио сол и останалата мая. Когато сместа се оеднакви, добавете брашно и замесете тесто. Тестото не трябва да е твърдо - напротив, необходимо е да се замеси меко тесто. Оставете на топло да втаса.

Втасалото тесто се омесва още веднъж и се разточва с точилка, така че да е с дебелина около 1 см. Разтегнете го по начина, по който обикновено разточвате за кифлички. Можете да го разделите на топки, които ще разтегнете под формата на кръг и ще разрежете на 8 части, а може и да е под формата на правоъгълник, така че да нарежете триъгълници.

Напълнете всеки триъгълник и подредете върху тава за печене.

Оставете да втаса за около 15 минути и намажете с разбито яйце, към което е добавена лъжица прясно мляко.

Поръсете солените кифлички със сусам (ако са пълни със сладко, не поръсвайте) и печете около 20 минути.

Вкусни са и без пълнеж, само поръсени със сусам, а сръбските кифлички с картофено пюре остават меки и на следващия ден.

Приятно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: