Начин на приготвяне
Приготвяне на тестото:
Разтворете 1 чаена лъжичка захар в хладко мляко, добавете маята, 1 супена лъжица брашно, разбъркайте и оставете да престоят 15 минути.
Изсипете половината брашно в по-дълбок съд, добавете маята, останалата захар, солта, яйчните жълтъци, 50 г масло, олиото. След това налейте хладка вода и постепенно, добавяйки останалото брашно, замесете меко тесто.
Разточете тестото от двете страни, покрийте с чиста кухненска кърпа и го оставете да престои 30 минути.
След това замесете тестото върху набрашнена повърхност, оформете руло и го нарежете на пет части.
Развийте всяка част с точилка в голям кръг. Нарежете всеки кръг на осем триъгълника.
Нанесете 1 чаена лъжичка течен шоколад върху всеки триъгълник, завийте кифличките и ги подредете в квадратна голяма тава, застлана с хартия за печене.
Сложете малко масло на всяка кифличка (консумирайте останалите 200 г масло) и го оставете да престои 20 минути.
Печете в добре загрята фурна на 180°C за 25 минути.
Извадете готовите пухкави кифлички от фурната, покрийте ги с чиста кухненска кърпа и ги оставете да се охладят.
Поръсете маслените кифличките с пудра захар, сервирайте и се насладете.
Съвет: Вместо Нутела може да използвате сладко.
Приятно хапване с тези сръбски кифлички с масло!