Начин на приготвяне
За Добуш платките:
Яйцата се разделят, като жълтъците се отделят от белтъците в два съда.
Към жълтъците се прибавя една четвърт от захарта и се разбъркват до пълното стопяване на захарта.
Белтъците се разбиват на кремообразна бяла маса, като в процеса на разбиването на няколко пъти се прибавя останалото количество захар.
Прибавят се разбитите жълтъци към разбитите белтъци и в процеса на бъркането с решетъчна лъжица се прибавя пресятото брашно.
Сместа се разпределя равномерно на около 1 см в тава върху хартия за печене.
Добуш платките се пекат се в правоъгълна тава за 15 мин в предварително загрята фурна на 200 °C.
От сместа се изпичат 4 платки.
Твърдото масло и водата се слагат в млековарка и се нагряват.
Когато сместа загрее, се прибавя брашното и се разбърква много добре.
Сваля се от котлона и се изсипва върху студена тава с незалепващо покритие.
Пудрата захар се пресява през ситно сито.
Изстиналото тесто се омесва с пудрата захар по пълното поемане на захарта.
За маслено-шоколадовия крем:
Прясното мляко се разбърква със захарта.
Изсипва се в млековарка и се загрява до разтваряне на захарта.
Прибавя се глюкозата и се разбърква много добре.
Полученият млечен сироп се охлажда.
Шоколадовият кувертюр се разтопява с касерола с незалепващо покритие.
Маслото се разбива с миксер на висока на степен.
Прибавя се шоколадовият кувертюр и постепенно на тънка струя охладеният млечен сироп.
Разбива се на висока степен с миксер до получаване на крем с шоколадова глазура.
Изстиналите Добуш платки се намазват с мласлено-шоколадовия крем, като се завършва с крем.
Отстрани Добуш тортата се намазва с крем.
Отгоре се оформят фигурки от Марцепан Варна.
Отстрани се залепват филирани бадеми по торта Горска приказка по стара рецепта.
Коментари