Начин на приготвяне
Измиваме и сваряваме просото в тенджера с вода (водата е 3:1).
В тиган задушаваме в зехтин, настъргания лук и нарязания праз за няколко минути с малко зелева чорба.
После добавяме обелените и нарязани на ситно гъби, настъргания на ренде домат и доматената паста.
Зеленчуците къкрят така на слаб котлон за около 15 минути.
След което добавяме свареното просо в тигана, разбъркваме добре, подправяме с подправките и отстраняваме от котлона.
Навиваме сарми, които редим в йенски съд (с капак) върху пергаментова хартия.
Ако има останал пълнеж от просо, го поставяме между зелевите сарми. Отгоре ги заливаме с останалата зелева чорба (колкото да ги покрие).
Печем постните сарми в предварително загрята фурна на 180 °C до запичането им.
Да Ви е сладко с моите постни сарми с просо!