Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Печена патица»Глазирана портокалова патица

Глазирана портокалова патица

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2823k7143
Глазирана портокалова патица
Снимка: Анелия Терзиева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6
"Посрещнете важните празници в компанията на глазирана портокалова патица"

Необходими Продукти

  • патица - 1 бр.
  • портокали - 1 бр.
  • пилешки бульон - 100 мл (или вода)
  • чесън - 3 скилидки
  • соев сос
  • мед
  • сол
  • черен пипер
  • пресен розмарин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изцеждаме сока на портокала и заедно с бульона, няколко лъжици соев сос, чесъна и мед на вкус ги поставяме в каселора.

Слагаме на котлона и оставяме да се редуцира до средно гъст сос.

Това е сместа, с която ще глазираме нашата патица.

Правим няколко разреза в кожата на патицата, за да може при печене мазнината ѝ да се изтича и натриваме цялата птица с кората на портокала, настъргана на ситно, заедно с розмарина, малко сол и черен пипер.

Остатъците от портокала заедно с няколко клонки розмарин поставяме вътре в патицата.

Печем под фолио за около 2 часа, 2 часа и половина (в зависимост от големината на патицата), като периодично отливаме мазнина.

След като открием патицата, обилно я поливаме с глазурата и печем за още около 30 мин, като повтаряме няколко пъти обливането.

Поднасяме печената патица с гарнитура от ориз и заливаме с останалата глазура при сервиране.

За по-добро оттичане на мазнината от вкусната глазирана портокалова патица може да печете патицата и върху скаричка, която да поставите в тавата на фурната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
51
40
30
20
11
Дай твоята оценка: