Gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Палачинки меки и гладки като кадифе

Палачинки меки и гладки като кадифе

Ангел НеновАнгел Ненов
Новак
1718221101
31/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"А дори не се изисква майсторлък за тези палачинки"

Необходими Продукти

  • брашно - 115 г
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 140 мл
  • вода - 100 или 120 мл
  • захар - 1/2 с.л.
  • сол - щипка
  • За плънка
  • банани - 1
  • ягоди - 3 бр.
  • течен шоколад - на корем
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Днес продължаваме с рецепти за любими закуски. На дневен ред са кадифе палачинките. Тази рецепта ще Ви възнагради с меки, тънки и гладки като кадифе палачинки, които са перфектни за консумация както със сирене, така и със сладко и плодове.

За една доза: В купа с 115 г брашно правя кладенче и добавям 2 яйца, които разбивам с тел. Добрите палачинки, се правят като към сухите съставки бавно се добавят мокрите, за да избегнем бучките или както ги наричат „Вълци“. Когато сместа започне да се сгъстява добавяме част от 140-те милилитра мляко и продължаваме с разбъркването.

След като сместа поеме цялото количество мляко и вече нямаме останало сухо брашно, добавяме и 100 – 120 мл вода, щипка сол и ½ с.л. захар. На този етап сместа може да Ви се стори твърде течна, но това е очаквано. Както всички рецепти с брашно, пълната му хидратация отнема малко време.

Последното, което трябва да добавим е 35 г масло, което аз разтопявам в тигана за палачинки. Добавям го към сместа за палачинки и разбърквам добре.

Трябва да Ви предупредя: Тези палачинки имат лек привкус на яйца, който на мен лично много ми допада, но ако не е по вкуса Ви, винаги може да намалите броя яйца с 1 и да използвате още 40-50 милилитра вода или мляко.

Загряваме тиган за палачинки на средно ниска температура. Ако нямате такъв тиган, използвайте тънък, с незалепващо покритие. С черпак слагаме от сместа за палачинки в единия край на тигана и чрез завъртене се пробваме да я разпределим по цялата му площ. Ако сместа Ви не е достатъчна, винаги може да добавите допълнително, за да запълните празнините.

Печем, докато цялата палачинка смени цвета си от светло към по-тъмно и страните на палачинката се отделят от тигана. Готови сме да я обърнем в момента, в който тя може свободно да се движи по тигана след разклащане. Използвайте шпатула или с бързо и рязко движение ги подхвърлете във въздуха. Това е изненадващо лесно, просто трябва да действате с увереност ... и да пазите тавана.

Дори след изпичането им тези палачинки остават меки и сочни.

А сега нека си направим едни десертни палачинки с плодове и шоколад.

За една обилна порция ще ползвам 3 палачинки, 3 ягоди и 1 банан. Поставям ягода с листата надолу и правя 4-5 прореза почти до самия край. Отварям ги като ветрило. Бананът срязвам по дължина на 3 части.

Ще гарнирам палачинките с течен шоколад. Ако и вашият не е в течно състояние, просто го затоплете във фурната на ниска температура за няколко минути. Направете си фуния от хартия за печене, като прещипете върха. Във всяка палачинка слагам лъжица течен шоколад и парче от банана, затварям ги и ги подреждам доста елементарно в чиния, добавям и ягодите.

Поръсвам с пудра захар и правя финални декорации с течния шоколад.

Надявам се да Ви е харесала моята рецепта за палачинки меки и гладки като кадифе.

Да Ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: