Начин на приготвяне
Почистете и нарежете тиквата на малки кубчета. Разделете на съответните грамажи за крема и блата, поставете разделител на тавата и подредете тиквените кубчета.
Поставете тавата в предварително нагрята на 200 °C фурна и печете до пълното и омекване, до златисто кафяв загар.
Изпечената тиква за блата намачкайте добре.
В купа поставете мекото масло и захарта и разбийте с миксер. Към тях при непрекъснато разбиване прибавете яйцата едно по едно. Добавете шупналото кисело мляко, в което предварително сте прибавили содата.
Отделно, пресейте брашното, какаото, канелата и добавете бакпулвера, разбъркайте. Прибавете сухите съставки към яйчената смес, пюрето от тиква и отново разбъркайте.
Разделете тестото на две равни части изпечете 2 блата последователно, в предварително нагрята на 180 °C фурна за около 25 минути (формата с подвижно дъно с диаметър 26 см), предварително постлана с хартия за печене. Оставете блатовете да се охладят напълно.
За крема пасирайте изпечената тиква за него. Смесете сметаната със захарта, ваниловата захар и тиквеното пюре, разбъркайте и добавете смлените орехи, разбъркайте отново.
Подредете празничната шоколадова торта в стягащ ринг, като редувате тортен блат, крем, блат и завършвате с тиквения крем.
Загладете празничната тортатортата добре и я поставете в хладилник за 4 часа, за да стегне.
За глазурата в огнеупорна купа, прибавете маслото и начупения шоколад, поставете в микровълнова фурна, за да се разтопят.
Разбъркайте втечнената и поохладена шоколадова глазура и залейте с нея тортата отгоре, декорирайте с натрошени орехи шоколадовата торта с крем от тиква.
Коментари