Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Шоколадова торта с крем от тиква

Шоколадова торта с крем от тиква

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Шоколадова торта с крем от тиква
Снимка: Мария Симова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
16
"Шоколадова торта с тиквен крем - вкус, който искаме да опитаме"

Необходими Продукти

  • за блата
  • масло - 180 г меко
  • захар - 120 г
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 150 г
  • сода бикарбонат - 0, 5 ч.л.
  • брашно - 200 г
  • какао - 50 г
  • канела - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • тиква - 600 г, 1 ч.ч пюре за блата, останалото за крема
  • за крема
  • заквасена сметана - 500 г
  • ванилова захар - 1 бр.
  • захар - 100 г
  • орехи - 50 г смлени на по едро
  • шоколадова глазура
  • шоколад - 70 г черен
  • масло - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и нарежете тиквата на малки кубчета. Разделете на съответните грамажи за крема и блата, поставете разделител на тавата и подредете тиквените кубчета.

Поставете тавата в предварително нагрята на 200 °C фурна и печете до пълното и омекване, до златисто кафяв загар.

Изпечената тиква за блата намачкайте добре.

В купа поставете мекото масло и захарта и разбийте с миксер. Към тях при непрекъснато разбиване прибавете яйцата едно по едно. Добавете шупналото кисело мляко, в което предварително сте прибавили содата.

Отделно, пресейте брашното, какаото, канелата и добавете бакпулвера, разбъркайте. Прибавете сухите съставки към яйчената смес, пюрето от тиква и отново разбъркайте.

Разделете тестото на две равни части изпечете 2 блата последователно, в предварително нагрята на 180 °C фурна за около 25 минути (формата с подвижно дъно с диаметър 26 см), предварително постлана с хартия за печене. Оставете блатовете да се охладят напълно.

За крема пасирайте изпечената тиква за него. Смесете сметаната със захарта, ваниловата захар и тиквеното пюре, разбъркайте и добавете смлените орехи, разбъркайте отново.

Подредете празничната шоколадова торта в стягащ ринг, като редувате тортен блат, крем, блат и завършвате с тиквения крем.

Загладете празничната тортатортата добре и я поставете в хладилник за 4 часа, за да стегне.

За глазурата в огнеупорна купа, прибавете маслото и начупения шоколад, поставете в микровълнова фурна, за да се разтопят.

Разбъркайте втечнената и поохладена шоколадова глазура и залейте с нея тортата отгоре, декорирайте с натрошени орехи шоколадовата торта с крем от тиква.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мария Симова
Мария Симова
За блата 1 ч.ч. пюре от тиква, останалото количество е за крева. Извинявам се, не зная как съм го пропуснала!
21.01.2024 07:05
1
1
Покажи всички подкоментари
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Никъде не е казано колко е количеството тиква за блата и колко е за крема. Може ли пояснение? Благодаря.
19.01.2024 10:22
1