Начин на приготвяне
Лимецовото брашно се пресява два пъти в купа, в която ще се меси. Козето прясно мляко се затопля леко в млековарка.
Маята се начупва в малка купа. Прибавя се захарта и солта. Залива се с 50 мл затоплено прясно мляко.
Разбърква се много добре до пълното разтваряне на маята.
Маята се оставя да шупне.
Яйцето се разбърква на пяна. Смесва се с прясното мляко до получаване на хомогенна смес.
В брашното се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая, прясното мляко с яйцето и олиото.
Замесва се средно меко тесто. Тестото се завива в кърпа, която е посипана с брашно. Кърпата се завързва и се потапя в дълбока тенджера със студена вода.
Водата трябва да покрие кърпата. Тестото се оставя 45 минути в тенджерата с вода, докато изплува на повърхността.
Тестото се изважда от кърпата, омесва се и се разстила в предварително намазана с олио и брашно тава с капак.
Отгоре се намазва с вода, надупчва се с пръсти и питката се пече 40 мин. в предварително загрята фурна под капак на 180 градуса.
Лимецовата къпана питка за Света Варвара е готова.