Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Лимецова къпана питка за Света Варвара

Лимецова къпана питка за Света Варвара

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Лимецова къпана питка за Света Варвара
Снимка: Мария Божилова
1 / 3
03/01/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 1 кг + 3 щипки за намазване на тавата
  • козе прясно мляко - 500 мл
  • прясна мая - 25 г
  • олио - 3 с.л. + 2 с.л. за намазване на тавата
  • сол - 1 ч.л.
  • кафява захар - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лимецовото брашно се пресява два пъти в купа, в която ще се меси. Козето прясно мляко се затопля леко в млековарка.

Маята се начупва в малка купа. Прибавя се захарта и солта. Залива се с 50 мл затоплено прясно мляко.

Разбърква се много добре до пълното разтваряне на маята.

Маята се оставя да шупне.

Яйцето се разбърква на пяна. Смесва се с прясното мляко до получаване на хомогенна смес.

В брашното се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая, прясното мляко с яйцето и олиото.

Замесва се средно меко тесто. Тестото се завива в кърпа, която е посипана с брашно. Кърпата се завързва и се потапя в дълбока тенджера със студена вода.

Водата трябва да покрие кърпата. Тестото се оставя 45 минути в тенджерата с вода, докато изплува на повърхността.

Тестото се изважда от кърпата, омесва се и се разстила в предварително намазана с олио и брашно тава с капак.

Отгоре се намазва с вода, надупчва се с пръсти и питката се пече 40 мин. в предварително загрята фурна под капак на 180 градуса.

Лимецовата къпана питка за Света Варвара е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: