Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Домашна къпана питка

Домашна къпана питка

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k9587k
Домашна къпана питка1 / 2
16/11/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 750 г
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 5 с.л.
  • сода - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 250 мл.
  • мая - прясна, колкото 1 орех
  • захар - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се оставя да шупне с прясното мляко, малко брашно и захарта.

Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче. В него се слагат яйцето, разтопеното маслото и шупналата мая.

Замесва се тесто, малко по-твърдо от козуначено. Омесва се добре и се оформя на питка.

Слага се в дебел найлонов плик и се поставя за около 30 мин. в тенджера с хладка вода.

Когато питката е готова, ще изплува на повърхността на водата. Пече се на умерено силна фурна в намазана с мазнина и поръсена в брашно тава за около 40 мин.

Когато е готова, се изважда и се увива в кърпа да омекне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: