Начин на приготвяне
За тази бабина гозба взимате сухите чушки и ги почиствате хубаво от дръжките и семето. Измивате ги обилно с вода и ги слагате в желязна, дълбока купа или в друг подходящ съд, в който заливате чушките с вода, да ги покрие и ги слагате на котлона.
Когато водата при чушките стане гореща (може и да заври), ги махате от котлона и ги оставяте настрани. Стоят така, докато водата не се оцвети от чушките и чушките не омекнат.
Когато това стане, отсипвате водата от чушките, като гледате хубаво да я отцедите от тях. След това ги нарязвате и оставяте настрани засега.
Взимате кромид лук, почиствате го и го измивате. Нарязвате го в тиган, след това добавяте олиото и слагате на котлона. Лукът трябва да се запържи до тогава, докато не стане почти готов, като се разбърква по-честичко, за да стане равномерно запържването.
Когато това стане, добавяте нарязаните чушки и продължавате да разбърквате.
Когато всичко се запържи добре и омекне добре, добавяте солта и разбърквате.
След това слагате яйцата, предварително разбити, и продължавате да разбърквате, докато апетитният миш-маш не стане готов.
По-добре е цялото запържване да се прави на по-слаб котлон.
Стара бабина, лесна, но вкусна рецепта за разварени чушки с кромид и яйца.