Ашуре по турски

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k2k3310k
Ашуре по турски1 / 4
21/12/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Готвене80 мин.
Общо140 мин.
Порции6-8
"Това не е обикновено ашуре, а ашуре, приготвено с много любов от нас за вас!"

Необходими Продукти

  • нахут - 1/2 ч.ч.
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • пшеница - 1/2 ч.ч. жито
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • лешници - 1/2 ч.ч.
  • орехи - 1/2 к.ч.
  • кедрови ядки - 1/2 к.ч.
  • ванилия - 2 пак.
  • стафиди - 1/3 ч.ч.
  • сушени плодове - 1/2 ч.ч смокини, кайсии, фурми,
  • портокали - 1 бр. кора
  • розова вода - 2 с.л
  • за гарниране
  • канела - 2 ч.л.
  • бадеми - 1/2 к.ч.
  • орехи - 1/2 к.ч.
  • нар - зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете нахута във вода още от предната вечер. На другия ден го отцедете, изплакнете и залейте с 4 л вода. Варете до омекването му. Пшеницата и оризът се измиват с обилно количество студена вода, за да падне нишестето от тях. Заливат се с 3 л вода и се варят на умерен огън около 1 час. Разбъркват се често, след което се смесват със сварения нахут.

Изсушените плодове се заливат с вряла вода и се оставят да киснат 30 минути, след което се отцеждат и нарязват на парченца. Водата от накисването се запазва.

Нарязаните плодове, натрошените ядки захарта и лешниците се прибавят към ориза, житото и нахута. Сместа се залива с плодовата отвара и се кипва. Ашурето се вари около 30 минути на тих огън, при непрекъснато разбъркване.

Овкусява се с ванилия и настъргана кора от портокал. Добавят се стафидите и се вари още 10-15 минути, като задължително се разбърква.

Готовият десерт се отстранява от котлона, напръсква се с розова вода, поръсва се с канела, зрънца от нар, орехови и бадемови ядки и се оставя да се охлади на стайна температура поне за 1-2 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: