Начин на приготвяне
Брашното се пресява два пъти. В купа се погасява содата за хляб с оцета. След което в брашното се прави кладенче и в него се изсипва погасената сода за хляб. Добавят се и останалите изброени продукти. След което се замества меко тесто.
Готовото тесто се оставя настрани на топло да си почине за 10 - 20 минути. След като тестото си е починало, се оформя с намаслени ръце на питка.
За украсата на питата се прави тесто от брашно, сол и вода. Замесеното тесто от тези продукти остава бяло след печенето. От това тесто се правят украса по избор.
Питата се помазва само с олио, като украсата от бялото тесто не се помазва.
Отстрани се набожда с вилица, за да не се спука.
Пече се на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30- 40 минути.
Готовността на содената пита се проверява с клечка за зъби.