Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Портокалов кекс с шоколадова глазура

Портокалов кекс с шоколадова глазура

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2823k7143
Портокалов кекс с шоколадова глазура
Снимка: Анелия Терзиева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Портокалов кекс с шоколадова глазура - ароматен, вкусен, просто чудесен"

Необходими Продукти

  • За кекса
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч. (бяла)
  • брашно - 1½ ч.ч.
  • олио - ½ ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • портокали - 1 бр.
  • есенция - (от портокал)
  • За глазурата и украсата
  • шоколад - 75 г (кулинарен)
  • прясно мляко - 3 с.л.
  • масло - 50 г
  • чипс - (от портокал)
  • захарни пръчици
  • вафлени топчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този уникален портокалов кекс с шоколадова глазура разбиваме яйцата и захарта на пухкава пяна.

Добавяме сока от портокала, настърганата портокалова кора, есенцията и олиото. Разбиваме отново.

Пресяваме брашното с бакпулвера и добавяме към течната смес .

Разбъркваме с дървена лъжица или силиконова шпатула. Изсипваме сместа в кръгла форма с падащ ринг, в която сме поставили хартия за печене.

Печем ароматния портокалов сладкиш до готовност на 150-160 °C (около 30-40 минути).

Всички съставки за глазурата загряваме за кратко на котлона.

Изваждаме кекса от формата и оставяме леко да се охлади.

Заливаме с глазурата и украсяваме по желание портокаловия кекс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: