Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Кифлички от лудо тесто

Кифлички от лудо тесто

VecaVeca
Мастър Шеф
296812k
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Кифлички от лудо тесто
Снимка: Veca
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
55 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Солени или сладки кифлички от лудо тесто - много са вкусни!"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 500 г
  • мляко - 125 мл
  • кисело мляко - 180 г
  • прясна мая - 20 г
  • бакпулвер - 10 г
  • сол - 1 ч.л
  • захар - 2 с.л.
  • олио - 50 мл
  • яйца - 1 бр.
  • За пълнежа
  • течен шоколад - според нуждите
  • За премазване
  • яйца - 1 бр.
  • заквасена сметана - 1 с.л.
  • За овалване на кифличките
  • пудра захар - според нуждите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото:

Разтворете маята в хладко мляко, добавете захарта, 1 супена лъжица брашно, разбъркайте и оставете за 10 минути.

Изсипете 250 г брашно в по-дълбок съд, добавете бакпулвера и разбъркайте. След това добавете олиото, киселото мляко и разбитото яйце. Към всичко това добавете разтопената мая и като постепенно добавяте останалото брашно (250 г), замесете по-меко тесто.

Намажете найлоновата торбичка с олио и сложете в нея тестото. Завържете я добре и я оставете да престои в хладилник поне 4 часа (в идеалния случай 6 часа, но ако не можете да чакате толкова дълго, можете да използвате тестото след 4 часа в хладилника).

Разстелете тестото за кифли върху набрашнена работна повърхност и го разточете на голям кръг с точилка. Нарежете на триъгълници. Нанесете по една чаена лъжичка течен шоколад върху всеки от триъгълниците, навийте кифличките и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене. Оставете да престои 15 минути.

След това включете фурната и я загрейте на 220 °C за 15 минути. Разбийте яйцето със заквасената сметана, намажете кифличките и ги печете на 180 °C за 25 минути. Извадете готовите бухнали кифлички от фурната, оставете ги да изстинат, след което ги оваляйте в пудрата захар.

Съвет: Количеството на изброените съставки (продукти) е половината от мярката. Можете да удвоите всички съставки и да държите тестото в хладилника до 5 дни, ако ви е необходимо, направете кифлички, пайове, мекички, понички... Аз направих сладък вариант, можете да направите солени кифлички с пълнежа от свой избор.

Солени или сладки кифлички от лудо тесто - много са вкусни.

Приятно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: