Заек, задушен в пръстен гювеч

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
769
874
2k
Заек, задушен в пръстен гювеч1 / 2
20/01/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Сготви180 мин.
Общо200 мин.
Порции5
"Ако се чудите каква е тази вълшебна миризма, която се носи от кухнята, това е задушен заек"

Необходими Продукти

  • заешко месо - 1 кг
  • арпаджик - 500 г
  • моркови - 2 - 3 бр. по желание
  • целина - няколко стръка
  • сланина - 50 г
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • дафинов лист - 2 бр
  • олио - 4 с.л.
  • черен пипер - 8 зърна
  • бахар - 5 зърна
  • черен пипер - смлян
  • сол
  • оцет - 2 ч.ч. (за маринатата)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Киснете заешкото месо 5-6 часа в маринатата, приготвена от равни количества вода и оцет. Измивате го, нарязвате го на парчета и намазвате парчетата с мазнина. Нареждате месото в глинен гювеч и го покривате с един ред цели обелени лукчета, парчета целина и кръгчета моркови.

Върху арпаджика нареждате малки парченца сланина, добавяте зърната бахар и черен пипер и заливате с подсолена гореща вода, така че водата да е 1 см над продуктите. Захлупвате, замазвате капака с тесто и варите около 3 часа на тих огън.

Готовото ястие поръсвате с черен пипер.

Рейтинг

5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка: