Начин на приготвяне
За този салатен шарен боб с праз бобът се измива много добре и се слага в купа с капак.
Залива се със студена вода и се оставя да се накисне 24 ч.
След като бобът се е накиснал, водата се излива и бобът се измива.
Слага се в тенджера и се залива със студена вода.
Вари се на тих огън, като след като заври, водата се изхвърля и се налива нова студена вода. Изхвърля се три пъти водата след като заври, като бобът се вари в четвъртата вода.
След като четвъртата вода заври, се прибавя содата и се разбърква.
Бобът се вари до пълна готовност, след което се изважда от тенджерата и се слага в гевгир, за да се отцеди.
Празът се почиства и измива много добре.
Нарязва се на ситно и се изсипва в тиган.
В тигана се прибавя олиото, изцеденият боб, червеният пипер и солта.
Запържва се бобената салата при продължително бъркане 20 мин, след което се оставя да изстине.