Начин на приготвяне
Малко ром за накисването на стафидите, но може и само топла вода да се ползва.
В касерола загрях 250 мл от прясното мляко и добавих захарта и ванилията. Останалото студено мляко сложих в подходящ съд, добавих жълтъците и брашното и с помощта на кухненска бъркалка разбърках много добре до напълно гладка смес.
Когато млякото в касеролата завря, отстраних съда от котлона и на тънка струйка при постоянно разбъркване добавих сместа от купата. Върнах на котлона и когато сладкарският крем завря, оставих не повече от минути, или до сгъстяването му.
Кремът трябва да бъде по-гъст от обичайното. Покрих крема с фолио за свежо съхранение, като го разположих плътно на повърхността му /на снимката се вижда/. Така го оставих да изстине напълно. Стафидите накиснах в 1 с.л. ром и 2 с.л. топла вода.
Когато яйченият крем се охлади, без да целим да е студен, а хладен, отцедих стафидите и голямата тава на фурната покрих с хартия за печене. Фурната загрях на 190 °C.
Разгънах бутертестото и го намазах равномерно с крема. Поръсих със стафидите и навих на стегнато руло по късата страна, така че да се получат повече навивания. Рулото е меко, но това да не ви тревожи. С остър нож /ползвах къдравия за хляб/ нарязах на охлювчета с дебелина 1.5 см и не повече от 2 см.
С ловко движение ги сложих легнали в тавата и дооформих в по-кръгла форма. Когато тавата бе пълна, сложих бутер сладкишите да се пекат в напълно загрятата фурна за 25 минути или до видима готовност и апетитен загар.
При работа с бутертесто е по-добре да се препекат, отколкото да останат сурови.
Оставих ги леко да се охладят и поръсих с пудра захар.
Нямахме много време да чакаме и още топли, но не горещи, си хапнахме някои от сладкишите с крем.
Да ви е сладко!
Приготвям тези бутер охлювчета с крем и стафиди не повече от веднъж годишно, тъй като купешкото бутертесто съдържа палмово масло, което изцяло съм ограничила. Не съм открила такова с краве масло, а да си правя бутертесто вкъщи, поне засега не съм се решила.
Може вместо с домашен крем, да ги приготвите с пудинг на Д-р Йоткер. Ще ви бъде нужен 1 пакет, който се приготвя с 500 мл мляко. Но вие го направете само с 350 мл, защото целим гъст крем.