Начин на приготвяне
Сложете в тенджера 1 глава кромид лук и моркова, едро нарязани, магданоз и целина, както и сол и черен пипер на вкус.
Добавете около 1 литър вода и сварете до готовност на зеленчуците за около 15 минути.
През това време си пригответе кюфтетата.
Смесете каймата с 2 пълни лъжици ориз, настърган лук, 1 белтък и подправки. Омесете добре, след което оформете малки топчета.
Щом зеленчуците се сварят, ги пасирайте.
За бешамела сложете в тиган маслото и олиото. Загрейте ги и прибавете към тях 2 лъжици брашно. Запържете го, бъркайки, след което добавете на тънка струя горещия бульон с пасираните в него зеленчуци.
Прибавете към тях кюфтетата и оставете ястието да къкри на слаб котлон около 15 минути под капак, като разбърквате периодично.
Смесете киселото мляко с 1 жълтък и разбъркайте.
Прибавете ги към ястието и махнете от котлона.
За финал поръсете мини кюфтенца в зеленчуков сос с малко прясно смлян черен пипер и нарязан на ситно магданоз.