Начин на приготвяне
Белия фасул се измива и се слага да заври. Аз лично изхвърлям първата и втората вода. Варя го до готовност с вода, колкото да го покрие. Може и да се накисне от предната вечер. Може да се използва и бял фасул от консерва.
В широк тиган с капак, запържвам чоризото, докато започне хубаво да отпуска мазнина. Добавям лука и морковите. През това време си приготвям чесъна и чушката.
Добавям и тях за няколко минути и покривам с капака да омекнат. Може да се сложи по малко и от водата, в която е врял фасула, както и кубчето бульон.
След това засилвам котлона и махам капака, за да може чоризото и другите съставки да останат на мазнина.
Запържвам червения и лютия пипер, като внимавам да не прегарят. Слагам фасула и доматите, подправям с пикантина и сол. Водата, в която е врял фасула, може и да не се слага всичката, за да не стане като боб чорба, а да е бобена яхния. Оставяме да поври около 10 минути на тих огън.
След като изключим котлона, подправяме с магданоза.
Да ви е сладко с Испанска яхния с чоризо и бял фасул!