Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Испанска яхния с чоризо и бял фасул

Испанска яхния с чоризо и бял фасул

Испанска яхния с чоризо и бял фасул
Снимка: Потребител#312304
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Потопете се във вкусотиите на испанската кухня с тази яхния с боб и чоризо"

Необходими Продукти

  • боб - 350 г сух бял фасул
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • чоризо - 100 г обелен и нарязан на полумесеци
  • лук - 1 глава, нарязана на ситно
  • моркови - 1 бр. нарязан на ситно
  • чесън - 2 скилидки, накълци на ситно
  • чушки - 1 червена чушка, изчистена и нарязана
  • червен пипер - 1 ч.л. пушен
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • домати - 400 г консерва
  • магданоз - 2 - 3 с.л. сух (може и пресен)
  • пикантна
  • сол
  • лют червен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Белия фасул се измива и се слага да заври. Аз лично изхвърлям първата и втората вода. Варя го до готовност с вода, колкото да го покрие. Може и да се накисне от предната вечер. Може да се използва и бял фасул от консерва.

В широк тиган с капак, запържвам чоризото, докато започне хубаво да отпуска мазнина. Добавям лука и морковите. През това време си приготвям чесъна и чушката.

Добавям и тях за няколко минути и покривам с капака да омекнат. Може да се сложи по малко и от водата, в която е врял фасула, както и кубчето бульон.

След това засилвам котлона и махам капака, за да може чоризото и другите съставки да останат на мазнина.

Запържвам червения и лютия пипер, като внимавам да не прегарят. Слагам фасула и доматите, подправям с пикантина и сол. Водата, в която е врял фасула, може и да не се слага всичката, за да не стане като боб чорба, а да е бобена яхния. Оставяме да поври около 10 минути на тих огън.

След като изключим котлона, подправяме с магданоза.

Да ви е сладко с Испанска яхния с чоризо и бял фасул!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: