Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Патешко магре»Патешко магре със сос от физалис и мед

Патешко магре със сос от физалис и мед

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Патешко магре със сос от физалис и мед9 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Разкошно патешко магре с апетитен сос от физалис и мед"

Необходими Продукти

  • патешко магре - 450 г (патешки гърди с кожа)
  • физалис - 10 - 12 бр. плодчета
  • лук - 1 глава
  • мед - 1 с.л. пълна
  • балсамов оцет - 45 мл
  • портокалов сок - 40 мл прясно изцеден
  • розмарин - 2 щедри щипки
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете патешките гърди от ципи и жилички. Направете ромбоидни разрези по кожата, без да стигате до месото. Може да ползвате две по- малки гърди или 1 голямо магре.

Поръсете месото с прясно смлян черен пипер и сушен розмарин. Втрийте добре подправките от двете страни, а сол сложете само от страната на кожата (също посредством втриване).

Поставете магретата с кожата надолу в незалепващ тиган, загрят на слаб/умерен огън. Оставете така за около 8-10 минути, за да се отдели мазнината от кожата, да добие хубав загар и да стане хрупкава.

Когато това се случи, увеличете малко огъня и обърнете патешките гърди, за да се запечатат от другата страна за около 5 минути. Ако искате месото да е по-розово отвътре, печете по-малко време, и респективно - ако искате да е по-сготвено, увеличете времето с минута/две, но не и прекалено, за да не го пресушите.

Извадете магретата в чиния и завийте с фолио, за да се запазят топли. В никакъв случай не ги разрязвайте на този етап, защото ще изтекат соковете им и няма да останат сочни.

В отделената от патешката кожа мазнина, запържете нарязаната на тънки полумесеци глава лук. Ако мазнината е твърде много, премахнете част от нея.

Пържете лука на слаб/умерен огън с щипка сол, за да омекне и започне да се карамелизира. Тогава сложете нарязани на колелца плодчета физалис и бъркайте 1-2 минути. После сипете меда, пак бъркайте за минутка/две и добавете балсамовия оцет и сока от портокал.

Гответе, докато се редуцира и сгъсти, като накрая може да увеличите огъня.

Когато сосът е готов, може да го пасирате или да оставите така.

Сложете патешките магрета върху поднос или в плоска чиния. Нарежете ги на филийки (не много тънки) и поднесете със разкошния сос.

Патешко магре със сос от физалис и мед е уникално празнично ястие.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: