Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Тарталети»Кростата с ориз и тиквички

Кростата с ориз и тиквички

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k
Кростата с ориз и тиквички1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 1 1/3 ч.ч. (200 г)
  • сол - 1/8
  • прясно мляко - 6 с.л.
  • вода - 3 с.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • Плънка
  • прясно мляко - 1 л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • ориз - 3/4 ч.ч. (150 г)
  • лук - 1 глава, шалот, нарязана
  • зехтин - 2 с.л.
  • тиквички - 4 бр., нарязани на кръгчета, добре измити
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • цвят от тиквички - 6 бр., внимателно измити
  • яйца - 2 бр., леко разбити
  • пармезан - 2/3 ч.ч. (80 г)
  • майорана - 1/2 ч.л.
  • индийско орехче - 1/4 ч.л., прясно
  • масло - 1 с.л., нарязано на парчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурната се загрява предварително до 180 градуса. Шест малки формички за кексчета се намазват с масло.

Тесто: Брашното се пресява със солта в голяма купа и се размесва с водата, млякото и зехтина. Оформя се топка.

Плънка: Млякото и солта трябва да заврят. Прибавя се оризът до пълно омекване. Отстранява се от огъня. Лукът се запържва в зехтина, докато омекне. Добавят се тиквичките и се държат на огъня 5 мин. Поръсват се със солта.

Цветчетата на тиквичките се бланшират в голяма тенджера с подсолена, вряща вода за 5 сек. Изцежда се. Добавя се сместа с тиквички в ориза, като се разбърква добре. Прибавят се яйцата, пармезанът, майораната и индийското орехче.

Тестото се разточва на тънка кора. Разстила се в подмазнена форма и се пълни със сместа, а най-отгоре се поставя цвят тиквичка и парченце масло. Пече се около 30 мин. или докато придобие апетитен загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: