Кекс-торта Зебра

Bojana MladenovaBojana Mladenova
Новак
14
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10 парчета
"Какво ще кажете за един изключително пухкав и сочен кекс с наситен шоколадов вкус? При това се приготвя съвсем лесно!"

Необходими Продукти

  • яйца - 8 броя
  • захар - 3 ч.ч. плюс 1 к.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • брашно - 1 ч.ч. + 1 к.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • какао - 4 с.л.
  • орехи - 2 к.ч.
  • прясно мляко - 4 с.л.
  • масло - 1 пакетче /125 г/
  • ром - или коняк
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте 4 яйца с 1 чаена чаша захар, ванилията, а после прибавете 1 чаена чаша брашно с 1/2 чаена лъжичка бакпулвер. Бие се по продължително.

В друг съд разбийте 4 яйца с 1 кафяна чашка захар. След това прибавете 2 с.л. какао, 2 кафени чашки натрошените орехи, 1 кафена чашка брашно, 1/2 чаена лъжичка бакпулвер.

В тавичка, постлана с хартия за печене, точно в средата с голяма салатна лъжица сипваме една лъжица от жълтата смес, върху нея изсипваме една лъжица от кафявата смес и така редуваме, докато свършат двете смеси.

Опичаме, както се пече кекс. Приготвяме сироп от 2 чаени чаши вода, 1 чаена чаша захар, прибавяме по желание 1-2 лъжици ром /коняк/, течността ври 5-8 минути. Като поизстине, сиропираме тортата от двете страни оскъдно - така че сиропът да е достатъчен.

Като изстине тортата хубаво, покрива се с глазура от 1 чаена чаша захар с 2 супени лъжици какао, 4 супени лъжици прясно мляко и 1 пакетче масло. Тортата е изстинала, глазурата също малко се е охладила, като сме я бъркали от време на време.

С лъжица нанасяме глазурата, но я заглаждаме с нож. Украсяваме по желание с цветни пръчици /орехови ядки/ и т.н. Преди консумация добре е да престои няколко часа. Тортата е вкусна, но когато се отреже, ефектът от двете смеси е невероятен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
56
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Петя
Петя
При мен глазурата и от разтопен в МФ с 1 с.л.олио млечен шоколад -лесно и бързо :)
22.03.2018 04:26
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
За какъв диаметър е тази торта? Имам друга рецепта за "Зебра", но е с горе-долу половината продукти.
20.01.2014 16:02
4
1