Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Великденски курабийки по стара рецепта

Великденски курабийки по стара рецепта

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Великденски курабийки по стара рецепта
Снимка: Мария Симова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
40
"Великденски курабийки по стара изпитана рецепта, която не подлагаме под съмнение за нищо на света"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • амонячна сода - 1 пакетче (10 г)
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • мас - 1/2 ч.ч. (мека)
  • ванилия - 2 прахчета (по 2 г)
  • брашно - 500 г
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипете киселото мляко и прибавете двата вида сода, разбъркайте и оставете киселото мляко да шупне.

Отделно разбийте яйцата със захарта, добавете шупналото кисело мляко, настърганата на ситно лимонова кора, ванилиите и пресятото брашно. Замесете меко тесто, което оставяте за 10 минути да почине.

След това разточете тестото на кора с дебелина 0. 5 см и с формички нарежете на фигурки.

Подредете курабийките в тава с хартия за печене, като оставяте разстояние между тях.

Намажете великденските курабийки с разбит жълтък с малко олио и поръсете с кристална захар.

Поставете тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете до леко порозовяване на курабийките.

Съхранявайте ги в затворена кутия или в завързан найлонов плик, колкото повече време престояват, толкова по-меки и пръхкави стават!

Великденските курабийки по стара рецепта са много сполучливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: