Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козунак»Перфектният козунак на конци

Перфектният козунак на конци

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
721k128452
Перфектният козунак на конци
Снимка: Иван Паунов
2 / 8с Видео
04/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"За да бъде специален празникът, пригответе перфектния козунак на конци"

Необходими Продукти

  • мая - 25 г
  • стафиди - 120 г или както в моя случай ( сухи фурми )
  • захар - 150 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • пшенично брашно - 600 г
  • олио - 20 мл
  • краве масло - 50 г меко
  • яйца - 3 бр.
  • ром - 20 мл
  • жълтък - 1 бр. и 1 с.л.
  • прясно мляко - за намазване
  • бадеми - 30 г за украса
  • лимонова кора - настъргана, и портокал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд натрошаваме маята и към нея добавяме щипка захар. След това заливаме с леко затопленото прясно мляко и добавяме 2 с.л. от брашното. Леко разбъркваме и покриваме с кърпа. Оставяме да шупва за 10 мин на стайна температура.

В друг съд чукваме трите яйца. Към тях прибавяме захарта и леко разбиваме, колкото тя да се разтвори. Сега в съда изсипваме ваниловата захар и рома. Също така към сместа настъргваме кората на 1 лимон и портокал. Накрая дабавяме и мекото масло. Разбъркваме до разтварянето му.

Взимаме шупналата мая и я изливаме при яйцата. Прибавяме и брашното на етапи, като задължително го пресяваме. Месим в купата, доколкото е възможно, и след това прехвърляме на работния плот.

Леко набрашняваме и месим за няколко минути до получаването на едно много меко тесто. Разстиламе тестото и добавяме олиото. Започваме да го сгъваме и месим и отново сгъваме, докато не попие цялото количество олио. Връщаме тестото в купата.

Покриваме с кърпа и оставяме на топло да втасва за 2 до 3 часа. Нарязваме си стафидите или фурмите на по-малки парченца.

След 3 часа взимаме втасалото тесто и го разделяме на 4 равни части. От тях си оформяме дълги тънки масури. Всяка пура леко притискаме, за да стане плоска. Върху нея нанасяме фурмите. След това хубаво затваряме и леко извиваме пурата.

Взимаме тавичка с хартия за печене. Върху нея слагаме две от пурите успоредно една от друга с малко разтояние. Върху тях, кръстосвайки ги, също успоредно една от друга, поставяме другите две пури.

Взимаме горната лява част и я завъртаме веднъж по часовника, за да отиде до другите два края. След това взимаме тази, която е по средата, и също я завъртаме на дясно. Така правим, докато не се върнем в начална позиция.

След това пък взимаме най-горна дясна част и я завъртаме веднъж обратно на часовниковата стрелка. Така правим отново едно пълно завъртане до стартова позиция. Накрая повтаряме още веднъж по часовниковата стрелка.

Сега леко пъхваме краищата под тестото, за да се скрият. Затваряме с тавичка без дъно, за да получим височина при печене. Покриваме с кърпа и оставяме да втасва за нов 1 час.

През това време в малка купичка смесваме 1 жълтък с 1 с.л. прясно мляко и разбъркваме. С тази смес намазваме пухкавия козунак. Отгоре му поръсваме с фурмите и ако искате - бадемови филенца.

Печем козунака на конци в предварително загрята фурна на 180°C на долен и горен реотан до хубаво зачервяване.

Да ви е сладко с моя перфектен козунак на конци!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
На 63 години съм и пак правя грешки като слушам аматьори! Пече се до зачервяване! Какво зачервяване бе? Почти ми изгоря козунака! Утре ще намеря истинска рецепта и ще го направя пак, на този път с ВРЕМЕТО НА ПЕЧЕНЕ!
08.04.2023 01:18
1
Покажи всички подкоментари
Evgenia
Evgenia
Много точна рецепта!
01.05.2022 07:56
1
Анонимен
Анонимен
Перфектна ви е рецептата!
12.04.2022 22:13
1
Дони Ники
Дони Ники
Страхотен козунак!
06.04.2022 09:55
1
Niki Zhelyazkova
Niki Zhelyazkova
Вчера направих по същата рецепта и моят козунак. Добавих две снимки към вашите.
05.04.2022 09:13
2