Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени патладжани»Патладжани по турски на фурна

Патладжани по турски на фурна

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k6
Патладжани по турски на фурна
Снимка: Ivelina
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Не може да отречете, че в турската кухня има 1001 рецепти за приготвяне на патладжан и всички са една от друга по-вкусни!"

Необходими Продукти

  • патладжани - 4 бр., разрязани на половинки
  • сол - на вкус
  • чесън - 4 скилидки
  • лук - 4 глави, на тънки филийки
  • зехтин - 1 ч.ч. (250 мл)
  • магданоз - 1 с.л.
  • домати - 2 големи, на ситно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Правят се няколко дълбоки разрези в горната част на патладжаните. Слагат се в гевгир и се поръсват със сол. Отцеждат се около 1 час. Фурната се загрява предварително до 180 градуса.

Чесънът и лукът се запържват в 2 с.л. от зехтина около 10 мин. Поръсва се със сол, добавят се доматите и се държат на огъня за още 15 мин. Загрява се останалият зехтин до много висока температура.

Патладжаните се пържат около 15 мин., докато вътрешността им поомекне. Слагат се в тава за печене и се пълнят с лучената смес. Пекат се 25-30 мин., докато омекнат напълно. Поръсват се с магданоз и се поднасят горещи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: