Начин на приготвяне
Измиваме и подсушаваме агнешкото. После го нарязваме на части.
Взимаме си тавичка и я намазваме с малко мазнина. В нея поставяме агнешките парчета.
Подправяме от всяка страна с прясно смляна сол и черен пипер. Накълцваме босилека, мащерката и чесъна на ситно и ги смесваме в малка купичка (можете да ползвате и джоджен вместо босилек).
Прехвърляме тази смес върху агнешкото и хубаво разтриваме с ръце, за да поеме от вкусовете им. Нарязваме лука и праза на полумесечета и ги нареждаме в тавичката.
Покриваме тавичката с алуминиево фолио. Печем в предварително загрята фурна на 140°C за 7 часа. Изкарваме месото и в тавичката прибавяме ориза.
Доливаме още 100 мл вода и щипка сол. Връщаме във фурната, като усилваме градусите на 200. Печем за 30 мин до сваряване на ориза.
Две от парчетата месо, намазваме с меда, а третото с мекото масло. Тези с меда поръсваме със смлените орехи. След като оризът е почти готов, поставяме месото отново в тавичката.
Връщаме във фурната за последни 15 минути за образуването на коричка на нашето вкусно агнешко печено. Да ви е сладко с тази моя рецепта с агнешко за Великден.
Печено агнешко с уникална коричка за Великден е разкошно!
Коментари