Начин на приготвяне
Затопляме прясното мляко и към него добавяме 1 с.л. от захарта, 2 с.л. от брашното и маята. Разбъркваме и покриваме. Оставяме настрани за 20 минути.
Разбиваме яйцата и захарта в купа. Добавяме ванилията, ромовата есенция и лимонената захар.
Пресяваме брашното в широк съд и в средата оформяме кладенче, в което, първо, сипваме солта, а след това и разбитите яйца и сместа с маята. Разбъркваме и след това започваме да месим.
Омесваме гладко тесто.
Разтопяваме маслото и го смесваме с 2 с.л олио.
Разтваряме тестото и го намазваме с малко мазнина, събираме го и месим. Така вкарваме цялата мазнина.
Оформяме тестото на топка и го намазваме с малко олио. Поставяме го в дълбок съд, покриваме го с фолио и го оставяме за през нощта.
На сутринта размесваме отново тестото с останалите 2 с.л. олио. Разделяме го на 4 части и ги оформяме на топки.
Разточваме всяка топка на средно дебела кора и намазваме равномерно с шипков мармалад.
Навиваме на козуначени рула и поставяме в правоъгълни форми, покрити с хартия за печене. Може и да са от алуминиевите за еднократна употреба.
Намазваме отгоре великденските козунаци с разбит жълтък с прясно мляко. Поръсваме със захар.
Поставяме рулата в загрята на 50 °C фурна. Оставяме ги така 20 минути. След това увеличаваме на 150 °C и печем около 15 минути.
Накрая увеличаваме на 180 °C и продължаваме печенето още около 15 минути до златисто.
Сполучливите козуначени рула са готови.