Начин на приготвяне
Затопляме млякото и към него добавяме маята, 2 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбъркваме, покриваме и оставяме настрани за 15 минути.
Сипваме брашното в дълбок съд и оформяме кладенче.
Разбиваме леко яйцата със захарта и сипваме в кладенчето. Добавяме коняка, ванилията, лимоновата кора, 1/2 от разтопеното масло/ другата част оставяме за след това/и сместа с маята. Омесваме гладко козуначено тесто и го оставяме за 2 часа да втаса.
След това го омесваме отново, като си мажем ръцете с олиото до неговото вкарване в тестото. Покриваме и оставяме за 40 минути да втаса още.
Разделяме втасалото тесто на 6 топки. Всяка разточваме на кора и намазваме с малко от останалото масло/трябва да е разтопено/. Поръсваме със стафиди, покриваме с друга кора, мажем с масло, после ръсим със стафиди и така - всички кори.
Навиваме козунака на руло и поставяме в дълбока тясна тавичка, покрита с хартия за печене. Оставям така за 20 минути.
Намазваме отгоре вития козунак със смес от разбит жълтък и прясно мляко. Поръсваме с кристална захар.
Печем козунака в загрята на 150 градуса фурна 20 минути, след това увеличаваме температурата на 180 градуса и печем още 20 минути.
Вкусния козунак с коняк и стафиди е готов.