Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Козунак»Козунак с коняк и стафиди

Козунак с коняк и стафиди

Козунак с коняк и стафиди
Снимка: Кристиан Александров
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Козунак с коняк и стафиди - време е да се подсладите"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • яйца - 6 бр.
  • прясно мляко - 200 мл.
  • захар - 5 с.л.
  • масло - 100 г
  • олио - 50 мл
  • мая - 11 г суха
  • ванилова захар - 2 пакетчета
  • лимонова кора - 1 ч.л. настъргана
  • коняк - 1 ч.л.
  • стафиди - 100 г
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • За поръсване
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме млякото и към него добавяме маята, 2 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбъркваме, покриваме и оставяме настрани за 15 минути.

Сипваме брашното в дълбок съд и оформяме кладенче.

Разбиваме леко яйцата със захарта и сипваме в кладенчето. Добавяме коняка, ванилията, лимоновата кора, 1/2 от разтопеното масло/ другата част оставяме за след това/и сместа с маята. Омесваме гладко козуначено тесто и го оставяме за 2 часа да втаса.

След това го омесваме отново, като си мажем ръцете с олиото до неговото вкарване в тестото. Покриваме и оставяме за 40 минути да втаса още.

Разделяме втасалото тесто на 6 топки. Всяка разточваме на кора и намазваме с малко от останалото масло/трябва да е разтопено/. Поръсваме със стафиди, покриваме с друга кора, мажем с масло, после ръсим със стафиди и така - всички кори.

Навиваме козунака на руло и поставяме в дълбока тясна тавичка, покрита с хартия за печене. Оставям така за 20 минути.

Намазваме отгоре вития козунак със смес от разбит жълтък и прясно мляко. Поръсваме с кристална захар.

Печем козунака в загрята на 150 градуса фурна 20 минути, след това увеличаваме температурата на 180 градуса и печем още 20 минути.

Вкусния козунак с коняк и стафиди е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: