Козунак без захар

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
1972k1k6
Козунак без захар
Снимка: Evgenia
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Хапнете си колкото поискате от този козунак, защото е без захар"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г, за козунак
  • яйца - 3 бр
  • краве масло - 70 г, меко
  • олио - 20 мл
  • фурми - няколко броя, нарязани
  • стевия - 4 с.л.
  • прясно мляко - 200 мл, топло
  • мая - 1 пакетче (11 г)
  • сусам - за поръсване
  • бадеми - за поръсване
  • ром - няколко капки, есенция
  • ванилия - няколко капки, есенция
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тесто за козунака в хлебопекарната на програмата за месене на тесто, като първо слагаме мокрите съставки, а накрая сухите сътставки.

В брашното правим кладенче и поставяме маята (програмата включва и втасване, като всичко продължава около час и половина).

След като тестото е готово, го оформяме в желаната форма (плетен козунак, усукан или др.) и го оставяме във форма за печене, чието дъно е покрито с пергаментова хартия, да втасва отново на топло (покриваме го с кърпа, докато втасва).

Щом втаса, го намазваме със смесения жълтък с млякото (на стайна температура) и поръсваме със сусам и бадеми. Печем козунака в предварително загрята фурна до 170 градуса, до суха клечка и приятен загар.

Да Ви е сладко!

Този козунак без захар ще ви стане от любимите сладкиши със стевия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Много красив козунак!
29.04.2022 19:05