Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Козуначена питка за Томина неделя

Козуначена питка за Томина неделя

Козуначена питка за Томина неделя
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
01/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Посрещнете Томина неделя с тази козуначена питка"

Необходими Продукти

  • мая - 25 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • мас - 3 с.л. (разтопена)
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр. (без 1 жълтък)
  • кафява захар - 5 с.л.
  • брашно - 650 - 700 г
  • семена - за поръсване, микс
  • млечен шоколад - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топло прясно мляко натрошете маята с 1 с.л. кафява захар и 1 с.л. брашно. Оставя се да бухне. Разбиват се яйцата с останалата захар, сипва се разтопена мас и олио.

Добавя се активирана мая и с брашното се замесва средно меко тесто. Втасва на топло 1 час и се разделя на 3 части, като едната е по малка.

Първата топка се разделя на 6 части, оформя се като питка, сложете парче шоколад и завъртате на топче. Наредете по стените на тавата.

Втората част от тестото също на 6 части. Всяка се оформя с пръсти на малка елипса, отдолу се нарязва на 4-5 ленти, а отгоре сложете парче шоколад.

Навиват се кифлички и слагате между топките. От третото тесто се оформят малки топчета за пълнеж и едно за средата.

Оставя се да почине тестото на топло за 20 минути. Намазвате с разбит жълтък с лъжица, две прясно мляко и поръсвате семена.

Печете питката в загрята фурна 170 градуса около 35 минути, като към 20 минута се покрива с фолио. Извадете и намажете с меден сироп, приготвен от 50 мл топла вода и 1 ч.л. мед.

Покрива се с кърпа да е мека. Питката е за Томина неделя!

Козуначената питка за Томина неделя е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
благодаря- стана много мека и вкусна защото ползвах мас и малко олио :)
01.05.2022 10:34
Дони Ники
Дони Ники
Перфектна!
01.05.2022 10:30
1