Начин на приготвяне
В топло прясно мляко натрошете маята с 1 с.л. кафява захар и 1 с.л. брашно. Оставя се да бухне. Разбиват се яйцата с останалата захар, сипва се разтопена мас и олио.
Добавя се активирана мая и с брашното се замесва средно меко тесто. Втасва на топло 1 час и се разделя на 3 части, като едната е по малка.
Първата топка се разделя на 6 части, оформя се като питка, сложете парче шоколад и завъртате на топче. Наредете по стените на тавата.
Втората част от тестото също на 6 части. Всяка се оформя с пръсти на малка елипса, отдолу се нарязва на 4-5 ленти, а отгоре сложете парче шоколад.
Навиват се кифлички и слагате между топките. От третото тесто се оформят малки топчета за пълнеж и едно за средата.
Оставя се да почине тестото на топло за 20 минути. Намазвате с разбит жълтък с лъжица, две прясно мляко и поръсвате семена.
Печете питката в загрята фурна 170 градуса около 35 минути, като към 20 минута се покрива с фолио. Извадете и намажете с меден сироп, приготвен от 50 мл топла вода и 1 ч.л. мед.
Покрива се с кърпа да е мека. Питката е за Томина неделя!
Козуначената питка за Томина неделя е готова.
Коментари