Начин на приготвяне
В топло прясно мляко натрошете маята, добавете 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно, разбърква се на кашичка и оставяте да бухне.
Сипете брашно в тавичка и оформете кладенче, чукнете яйцата и разбъркайте с вилица.
В киселото мляко разбъркайте сода за хляб и прибавете при яйцата. Сипва се активираната мая, разтопена мас и сол. Замесва се меко тесто и оставяте да втаса 40 минути на топло.
Разделете на 4 топки, всяка се точи на правоъгълник, намажете с олио и поръсете с натрошено сирене. Навива се руло, което се усуква и се слага в средата на тава с диаметър 28-30 см, като се навива на охлюв.
Така се оформят и останалите топчета. Оставяте на топло да почине тестото за 20-30 минути, намазвате с разбит с 1-2 лъжици мляко жълтък.
Печете в загрята фурна на 180 градуса до златисто около 30-35 минути, като към края се тутманикът се покрива с фолио.
Извадете и намажете тутманика с масло и го покривате с кърпа.
Пухкавият тутманик за цялото семейство е готов.
Коментари