Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Пухкав тутманик за цялото семейство

Пухкав тутманик за цялото семейство

Пухкав тутманик за цялото семейство
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
03/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Нека цялото семейство се наслади на пухкавия тутманик"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 20 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 пълна ч.л.
  • кисело мляко - 100 г
  • сода за хляб - 1 щипка
  • мас - 50 мл разтопена
  • брашно - 750 - 800 г
  • яйца - 2 бр. (без 1 жълтък)
  • сирене - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топло прясно мляко натрошете маята, добавете 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно, разбърква се на кашичка и оставяте да бухне.

Сипете брашно в тавичка и оформете кладенче, чукнете яйцата и разбъркайте с вилица.

В киселото мляко разбъркайте сода за хляб и прибавете при яйцата. Сипва се активираната мая, разтопена мас и сол. Замесва се меко тесто и оставяте да втаса 40 минути на топло.

Разделете на 4 топки, всяка се точи на правоъгълник, намажете с олио и поръсете с натрошено сирене. Навива се руло, което се усуква и се слага в средата на тава с диаметър 28-30 см, като се навива на охлюв.

Така се оформят и останалите топчета. Оставяте на топло да почине тестото за 20-30 минути, намазвате с разбит с 1-2 лъжици мляко жълтък.

Печете в загрята фурна на 180 градуса до златисто около 30-35 минути, като към края се тутманикът се покрива с фолио.

Извадете и намажете тутманика с масло и го покривате с кърпа.

Пухкавият тутманик за цялото семейство е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#314530
Потребител#314530
????
08.05.2022 19:21