Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пастет»Пастет от лимец и спанак

Пастет от лимец и спанак

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
6302k3k
Пастет от лимец и спанак1 / 2
09/07/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4-6

Необходими Продукти

  • лимец - 100 г
  • бульон - 1 ч.ч., зеленчуков
  • дафинов лист - 1 бр.
  • хвойна - 5 бр. зърна
  • соев сос - 1 с.л.
  • лук - 1 глава, на ситно
  • салвия - 1 лист
  • зехтин - 2 с.л.
  • бренди - 4 с.л.
  • спанак - 500 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • брашно - 3 с.л., пълнозърнесто, запечено
  • джинджифил - 1 с.л. настърган
  • кедрови ядки - 1/4 ч.ч. (50 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Лимицът се кисне в 1 ч.ч. топла вода. Зеленчуковият бульон се вари около един час и половина на умерено до слаб огън заедно с дафиновия лист, хвойновите зърна и соевия сос.

2. Фурната се загрява предварително до 180 градуса. Голяма тава се маже с растително масло.

3. Лукът се запържва и градинският чай. Добавя се брендито и се държи на котлона, докато се изпари.

4. Спанакът се чисти и мие, слага се да се запари само с водата, останала по листенцата му. Осолява се и се държи на котлона около 7 мин. След това се изстисква излишната вода и се реже на ситно.

5. Махат се дафиновия лист и хвойновите зърна от лимеца, след което се блендира.

6. Размесват се добре лимецът и спанакът, добавя се брашното, джинджифилът и кедровите ядки. Осолява се и се поръсва с черен пипер.

7. Получената смес се прехвърля в приготвената вече тава и се пече около 30 мин. След като изстине напълно се слага в хладилника да се изстудява най-малко 6 часа преди да се сервира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
41
31
21
10
Дай твоята оценка: