Празнична Торта Жираф

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k3
Празнична Торта Жираф
Снимка: Дони Ники
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
20
"Празнична Торта Жираф, на която всеки малчуган ще се зарадва"

Необходими Продукти

  • бял блат
  • яйца - 6 бр.
  • брашно - 120 г
  • захар - 100 г
  • олио - 30 мл
  • бакпулвер - 10 г
  • есенция портокал
  • Какаов блат
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 150 г
  • какао - 50 г
  • захар - 180 г
  • олио - 100 мл
  • бакпулвер - 10 г
  • Крем за сглобяване
  • сладкарска сметана - 500 мл
  • рикота - 250 г
  • пудра захар - 150 г
  • есенция
  • Ягодово кули
  • ягоди - 250 г
  • захар - 150 г
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • бял шоколад - 100 г
  • прясно мляко - 100 мл за напояване на блатовете
  • Маслен крем
  • кондензирано мляко - 1 кутийка (397 г)
  • меко масло - 400 мл
  • оранжева боя - 1/2 ч.л.
  • За 7 шоколадови жирафи
  • бял шоколад - 60 г
  • черен шоколад - 20 г
  • силиконов молд
  • еднократен пош - 2 бр.
  • За големите точки
  • шоколад - 50 г тъмен
  • фондан - 300 г (за моделиране на жирафа, листата и цветята)
  • боички - за оцветяване на фондана *
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В две отделни купи се приготвят смесите и за двата блата.

Принципа за приготвяне на блатове е идентичен, описвам последователността, спазвайте само количествата по рецептата, съответно за белия и какаовия блат.

Яйцата със захарта се разбиват с миксера на максимална мощност до побеляване на сместа, това се получава за около 5-6 минути разбиване.

Прибавя се олиото, есенцията и накрая пресятото брашно с бакпулвера (за какаовия блат какаото се смесва с брашното и бакпулвера и също се пресява).

В двете тави на фурната се слага хартия за печене и се сипва половината от бялата и половината от какаовата смес на зиг-заг, за да се получи ефект на зебрата, така се прави и с двете тави.

Пекат се на 180 °C без вентилатор до суха клечка.

От охладените блатове с помощта на ринг се изрязват 4 кръга с диаметър 18 см.

Крем за сглобяване:

Сладкарската сметана се разбива с пудрата захар до готовност, добавя се рикотата и есенцията, разбива се още минута, до хомогенизиране на сместа.

Ягодово кули:

Почистените измити и нарязани ягоди се посипват със захарта и се варят на котлона до нужната гъстота, добавят се 1-2 чаени лъжици сок от лимон.

В купа се слагат 7 пълни супени лъжици от сметановата смес и се прибавят 5 супени лъжици от изстиналото ягодово кули.

Белия штоколад (100 г) се разтопява в микровълновата, оцветява се с няколко капки оранжева боя, когато се охлади, се добавя към 7 супени лъжици от сметановата смес в купа.

Прясното мляко се стопля за 30 секунди в микровълновата, за да се напоят блатовете.

Върху подложка се слага 1 с.л. от сметановата смес, за да закрепим блата. В ринг, обвит с ацетатна лента, се слага първият блат, с четка се напоява добре с топлото мляко. Върху блата се слага сместа от сметаната и ягодово кули. Поставя се вторият блат, отново се напоява с мляко, върху него се слага сместа със смесената сметана и белия шоколад. Третият блат, както предходните се напояват с мляко и се намазва с ягодовата сметана. Четвъртият блат се напоява по-малко и се намазва със сметаната с шоколад.

Прибира се в хладилника за 60 минути да стегне.

Маслен крем за измазване на тортата се приготвя по следния начин:

Маслото (на стайна температура) се разбива на максимална мощност за 5 минути до побеляване, след което се прибавя постепенно кондензираното мляко и есенцията, разбиването продължава още 10 минути до получаване на пухкав крем.

Охладената сметанова торта се освобождава от ринга и ацетатната лента и се зафилва (измазва) с масления крем отвсякъде.

Декорира се с приготвените шоколадови жирафи, които се приготвят от разтопения бял шоколад, който се сипва в еднократен пош, отрязва се връхчето и се сипва в силиконовия молд. Преди това се разтопява черният шоколад, също се сипва в еднократен пош, отрязва се връхчето и се правят точки по повърхността, след което се сипва белият шоколад отгоре.

Прибира се тортата за рожден ден във фризера за 10-15 минути, след което се изважда от молда. Тази процедура се повтаря (шоколадът се затопля преди употреба за кратко в микровълновата, защото втвърдява) докато станат 7 бр.

Декорацията от фондан се приготвя от приблизително 300 г фондан, който се оцветява в нужните цветове, за да се оформят листата, цветята и жирафа.

Точките са от разтопен в микровълновата печка шоколад, който се изсипва върху ацетатна лента, замрязява се във фризера и се изрязват с кръгла форма точките. Залепва се по външната част на празничната торта Жираф , както и шоколадовите жирафчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: