gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пълнозърнеста питка с брашно от спелта

Пълнозърнеста питка с брашно от спелта

Росица ПетроваРосица Петрова
Мастър Шеф
5625k3k3k5
Пълнозърнеста питка с брашно от спелта
Снимка: Росица Петрова
1 / 8
13/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
10
"Пълнозърнеста питка с брашно от спелта - почерпете всички с нея"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята и захарта.

Покрийте съда и оставете за 10 минути, докато маята се активира.

Пресейте брашното от спелта в купа и прибавете към него солта.

Разбъркайте и оформете кладенче. Добавете сместа с маята, 1 яйце и белтъка на второто (жълтъка заделете за намазване, олиото) и замесете средно меко тесто.

Накрая на месенето прибавете мекото масло и доомесете, докато се усвои напълно.

Покрийте тестото със стреч фолио и го оставете да втаса за 1 час.

След това го премесете и оформете питката.

Аз разделих тестото на 8 равни части. 6 от тях разточих на тънка елипса и разрязах на две. Направих малки разрези и навих на руло. Наредих ги в намазана с олио тава с диаметър 28 см.

За център на пълнозърнестата питка разточих отново елипса, на която само направих малки разрези, навих на руло и после на охлюв.

От последната останала част тесто направих малки топчета, които наредих по периферията на тавата.

Показала съм в снимките.

Оформената питка оставете отново да втаса за още 30 минути.

След това я намажете със смес от заделения жълтък и кисело мляко и сложете да се пече в загрята на 180°С фурна за 30-35 минути до хубав златист загар.

Щом извадите пълнозърнестата питка с брашно от спелта от фурната, я покрийте с памучна кърпа за няколко минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка: