Начин на приготвяне
В хладката вода разбийте трите лъжици кисело мляко. Добавете към този айрян натрошената мая, захарта и трите лъжици пшеничено брашно. Оставете за 10-15 минути, за да се активира маята. Щом маята е шупнала, добавете олиото и солта. Замесете меко нелепнещо тесто.
Замесването с активираната мая с бяло брашно, ще помогне за по-бързото и по- доброто втасване на вашата пълнозърнеста питка. Намазнете по-голяма купа и оставете тестото вътре да втасва. Не забравяйте да покриете купата с кърпа или стреч фолио. Оставете тестото да утрои обема си.
Готовото втасало тесто премесете леко с шепа пълнозърнесто брашно и оформете като питка. Сложете лист хартия в тавата на фурната, който посипете с малко брашно и сложете оформената питка. Поръсете питката отгоре също с малко брашно и направете няколко повърхностни разреза отгоре.
Оставете повторно да втаса около 15-20 минути. Печете в предварително заграта фурна на 180 градуса около 50 минути, но не по-малко. Хляба от този тип брашно иска по-дълго време за печене. Готовата изпечена пълнозърнеста питка завийте в кърпа и оставете 20-30 минути да почива. Този вид хлябове имат специфичен вкус и структура.
Източник:Ралица Николаева