Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест хляб»Домашна пълнозърнеста питка

Домашна пълнозърнеста питка

Diddy PortarskaDiddy Portarska
Помощник Готвач
66530175
Домашна пълнозърнеста питка
Снимка: Diddy Portarska
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
240 мин.
Порции
8
"За да сте сигурни, че наистина хапвате полезна пълнозърнеста питка, трябва да си я приготвите сами"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 1 кг
  • вода - 500 мл
  • захар - 1.ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 6 с.л.
  • мая - 40 г (1 пакетче)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква в водата, така че да няма бучки. Изчакваме, докато шупне.

В брашното добавяме захарта и солта и ги слагаме в съд, който ни е удобен за месене.

Оформяме кладенче и в него изливаме маята с водата и зехтина.

Първоначално започваме да бъркаме сместа с лъжица, докато се сгъсти достатъчно, за да започнем месенето с ръце. Замесва тесто.

Когато е готово, го оставяме да втаса за около 30 минути. След това се премества.

Преместваме го в съда, в който ще печем, който е предварително омазнен.

Надупчваме питката и я оставяме отново да втаса отново за около 30 минути. След това пъхаме в загрята на 180 градуса фурна и печем около 1 час.

След като извадим питката от фурната, я напръскваме леко с вода и покриваме с найлон и кърпа, за да не се втвърдява прекалено.

След около 20-тина минути е готова за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: