Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Бабин тутманик с извара

Бабин тутманик с извара

IvankaIvanka
Новак
252422
Бабин тутманик с извара1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
16

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • извара - 500 г
  • свинска мас - 1 ч.ч.
  • масло - 70 г
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 3 с.л.
  • мая - 20 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в затопленото прясно мляко и се добавя захарта. Оставя се да втаса.

Замесва се тесто от брашното, киселото мляко, солта и втасалата мая, което се разделя на 4 топки и се слага на топло за 30 минути.

Втасалите топки се разточват една по една. В намаслена тавичка слагаме първата разточена кора и я поръсваме със смес от разтопената свинска мас и маслото, а след това ръсим и с част от изварата.

Покриваме с втората кора и поръсваме по същия начин. Нареждаме третата и четвъртата кора, като върху последната слагаме само мазнина.

Нарязваме тутманика на ромбове, покриваме с кърпа и го оставяме да втаса за втори път.

Изпичаме втасалият тутманик във фурна при умерена температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Джемиле Чешлиева
Джемиле Чешлиева
Майка го прави мнпго вкусно.
12.05.2016 13:10
1
1
Покажи всички подкоментари
К К
К К
Много го правим вкъщи, но да е по интересен за децата го пека в кексова форма.
12.05.2016 13:03
ивон
ивон
на каква температура
02.09.2014 14:59
1
1
Покажи всички подкоментари